Compartimentul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Cobadin are ca obiect de activitate aplicarea măsurilor de protecţie şi asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi oricăror persoane aflate în nevoie, pentru minori şi tineri cu risc de marginalizare socială, familii monoparentale, persoane fără nici un venit sau cu venituri sub cuantumul salariului minim pe economie, persoane sau familii cu risc de marginalizare socială şi stare precară de sănătate.
Activitatea Biroului de Asistenţă Socială este de a asigura prevenţia şi intervenţia primară pentru persoanele singure şi familiile aflate în dificultate din comuna Cobadin.
Asistenţa socială la nivelul Compartimentului de Asistenţă Socială se realizează prin acordarea de prestaţii sociale şi servicii sociale.
Atribuţiile Compartimentului:
-Acordarea venitului minim de incluziune conform Legii 196/2016 alcătuit din 2 componente respectiv ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
-Acordarea de ajutoare de urgenţă precum şi acordarea ajutorului de deces în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local.
-Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece conform Legii 226/2021.
-Atribuţii pe probleme de autoritate tutelară:
– Efectuează anchete sociale la solicitarea instanţei judecătoreşti, birouri notariale, ale Parchetelor şi ale Poliţiei, precum şi alte instituţii în situaţiile în care sunt implicaţi minori.
Desfăşoară activităţi de identificare a nevoilor sociale,
- Activităţi de informare privind drepturile sociale şi obligaţiile beneficiarilor;
- Activităţi de consiliere primară, acţiuni de colaborare cu alte servicii;
- Măsuri de menţinere în familie şi comunitate a persoanei aflate în dificultate;
-evaluează şi monitorizează aplicarea măsurilor de asistenţă socială de care beneficiază persoana precum si respectarea drepturilor acesteia;
-identifică copiii aflaţi în dificultate, elaborează documentaţia pentru stabilirea măsurilor speciale de protecţie a acestora (plan de servicii , anchete sociale etc.)
-asigură relaţionarea cu diverse servicii publice sau cu alte instituţii cu responsabilităţi în domeniul protecţiei sociale;
-realizeaza evidenţa beneficiarilor de masuri de asistenţă socială;
-dezvoltă parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Constanţa si colaborează cu institutii neguvernamentale
-asigura sprijin pentru persoanele cu handicap, prin asistenţi personali,
-asigura realizarea activităţilor de asistenţă socială în conformitate cu responsabilităţile ce ii revin, stabilite de legislaţia în vigoare.
Beneficiari de prestaţii sociale:
-venit minim de incluziune -80 dosare
-ajutor pentru încălzirea locuinței -353 dosare
Indemnizație de creștere a copilului
CERERILE DE INDEMNIZAŢIE CREŞTERE COPIL, INSOTITE DE DOCUMENTE JUSTIFICATIVE, SE DEPUN, FIE LA SEDIUL INSTITUȚIEI, FIE ONLINE, între 01-25 ale lunii, de luni până vineri, în intervalul orar: 08.00-12.00.
Daca nu aveți posibilitatea să le depuneți online, vă așteptăm cu dosarul la sediul Primăriei Cobadin,la compartimentul Asistență Socială ; Locație: com.Cobadin,str. Primăverii ,nr.2,jud.Constanța
Primăriile au obligaţia să verifice documentaţia depusă de solicitanţi şi să transmită agenţiilor teritoriale cererile de solicitare a beneficiului complete, cu toate documentele justificative corespunzătoare dreptului solicitat.
INDEMNIZAȚIA DE CREȘTERE A COPILULUI
Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni (consecutive/succesive) din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât 1651lei (suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
CUANTUMUL INDEMNIZAȚIEI se majoreaza cu 50% ptr fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelara, tripleti, etc.
Dreptul poate fi solicitat de către persoana îndreptățită sau, după caz, de reprezentantul legal ori de mandatarul acestora, împuternicit prin procură notarială (cf. art. 17 din H.G. nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor).
PERIOADA DE DEPUNERE:
• LUNAR între 01 și 25 (inclusiv) ale lunii
• Luni – Vineri: 08:00 – 12:00
Termenul de depunere a cererii de solicitare, insoțită de toate documentele justificative, este 60 zile lucrătoare de la naștere sau de la ultima zi a concediului de maternitate (post natal).
În cazul în care se reia activitatea înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, titularul are obligația să anunțe Agrnția județeana pentru plăți si inspecție socială Constanța în termen de 15 zile lucrătoare de la data reluării ( prin declarație pe propria răspundere, însoțita de decizia de reluare).
MODALITATE DE DEPUNERE:
• La sediul instituției (Str. Primăverii ,nr.2,jud.Constanța)
DATE DE CONTACT:
• Telefon: 0241855999
• Locație: Compartimentul Asistență Socială Cobadin
În situația în care părinții copilului nu sunt căsătoriți, dar copilul a fost recunoscut de tată, este necesară efectuarea unei anchete sociale de către Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul primăriei de domiciliu stabil/faptic..
ACTE NECESARE:
- cerere tip a solicitantului și declarația tip a celuilalt părinte
- declarații – referitoare la fals în declarație ambii părinți privind protecția datelor cu caracter personal conform regulament UE
- buletin / carte de identitate pentru ambii părinți
- certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul
- certificate de naștere ( pentru ceilalți copii, dacă este cazul)
- certificat de căsătorie
- adeverință eliberată de angajator / adeverință – unitate de învățământ
- decizia de suspendare activitate conform Codului Muncii, art. 51, lit. a
- extras de cont – pentru cei care optează pentru plata drepturilor într-un cont curent personal sau cont de card la una dintre următoarele unități bancare: BCR, BRD, CEC Bank, PROCREDIT Bank, Banca TRANSILVANIA, ING Bank, ALPHA Bank, OTP Bank, PIRAEUS Bank, RAIFFEISEN Bank, UNICREDIT Bank, PATRIA Bank,INTENSA SANPAOLA Bank, IDEA Bank, GARANTI Bank, BANCA ROMÂNEASCA, CREDIT AGRICOLE, LIBRA Bank, TECHENTURES Bank.
Primăriile au obligaţia să verifice documentaţia depusă de solicitanţi şi să transmită agenţiilor teritoriale dosarele complete, cu toate documentele justificative corespunzătoare dreptului solicitat, inclusiv în format electronic acolo unde aceasta este posibil - Declaratie transfer AJPIS
- Alte acte, după caz
În cazul în care nu a fost întocmit actul de naștere a copilului pentru care se solicită dreptul, se depune actul constatator al nașterii, cu mențiunea că în termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere al copilului să se transmită la AJPIS Constanța certificatul de naștere, dar nu mai târziu de 6 luni de la nașterea copilului;
Pentru copiii cetățeni străini sau români născuți în străinătate, se depune certificatul sau extrasul de naștere tradus în limba română de un traducător autorizat cu mențiunea că, în termen de 12 luni de la înregistrarea nașterii la autoritățile române, să se transmită certificatul de naștere a copilului la AJPIS Constanța;
MODALITAȚI DE DEPUNERE A CERERII DE SOLICITARE A INDEMNIZAȚIEI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI SAU A INDEMNIZAȚIEI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI ȘI ALOCAȚIEI DE STAT, ÎNSOȚITA DE DOCUMENTE JUSTIFICATIVE
Modalitatea . Solicitantul se prezintă la sediul Primăriei Cobadin ,compartiment Asistență Socială
-Persoanele responsabile primesc cererea prin care se solicită acordarea indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului sau a indemnizației pentru creșterea copilului și alocaţiei de stat pentru copii și documentația anexată și le verifică pentru a se stabili dacă sunt întrunite condițiile de eligibilitate. Dacă, urmare verificărilor efectuate, se consideră că sunt întrunite condițiile de egilibilitate, următoarea etapă este înregistrea acesteia în Registrul informatic, dedicat aolcațiilor de stat, al Direcției generale de asistenţă socială Constanţa, de către personalul cu atribuții în gestionarea dosarelor de alocație de stat pentru copii, conform fișelor de post.
-După înregistrarea cererilor în programul informatic, cererile și documentele justificative atașate acestora, sunt scanate de catre personalul cu atribuții în gestionarea alocației de stat pentru copii. Lunar, pesonalul cu atribuții întocmește borderouri centralizatoare care se încarcă, împreuna cu cererile primite în luna respectivă, pe platforma națională PCUe.
Pe baza documentelor transmise, Agenția județenă perntru plății și inspecție socială Constanța stabilește drepturile bănești cuvenite solicitanților și efectueaza plățile lunar.
Modalitatea 2. Solicitantul transmite cererea și documentele justificative catre o adresa de e-mail a Primăriei Cobadin dedicată acestui scop.
-Cererea prin care se solicită acordarea indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului sau a indemnizației pentru creșterea copilului și alocaţiei de stat și documentația anexată este transmisa de solicitant către adresa de e-mail “asist.sociala@primariacobadin.ro”
-În cazul în care mai sunt necesare documente sau trebuiesc aduse modificari sau completări, personalul cu atribuții informează solicitantul prin mail sau telefon despre neregulile sesizate în cererea de solicitare, în vederea remedierii;
-Dacă, urmare verificărilor efectuate, personalul cu atribuții constată că sunt întrunite condițiile de egilibilitate, următoarea etapă este înregistrea cererii în Registrul informatic dedicat gestionarii beneficiilor;
Având în vedere faptul că pe platforma națională PCUe documentele trubuiesc încărcate într-un singur fișier format PDF și în ordinea stabilită de Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială Constanța, SOLICITANȚII SUNT RUGAȚI SĂ ÎNCARCE DOCUMENTELE CONFORM INFORMĂRII CARE SE REGĂSEȘTE accesând link-ul roșu aflat la începutul acestei pagini: Informații – modalitate depunere acte
Pe baza documentelor transmise, Agenția județenă perntru plății și inspecție socială Constanța stabilește drepturile bănești cuvenite solicitanților și efectuează plăți lunare.
INFORMATII SUPLIMENTARE REFERITOARE LA INDEMNIZAȚIA PENTRU CREȘTEREA ȘI ÎNGRIJIREA COPILULUI
PERSOANE ELIGIBILE:
• Oricare dintre părinţii fireşti ai copilului;
• Persoana care a adoptat copilul;
• Persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei;
• Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;
• Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
• Persoana care a fost numită tutore al copilului.
Sunt eligibile persoanele care:
• au realizat venituri salariale și asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, sau îndeplineasc una sau mai multe din condiţiile enumerate mai jos, minim 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare naşterii copilului sau, după caz, pentru perioada de 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare datei în care s-a aprobat adopţia, a fost făcută încredinţarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela
• au fost trimise în misiune permanentă în străinătate
• au beneficiat de indemnizaţia lunară prevăzută la art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
• şi-a însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
• au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
• s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj;
• a beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănatate prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate;
• a beneficiat de concedii medicale şi de indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată;
• au beneficiat de pensie de invaliditate, în condiţiile legii;
• se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
• au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
• a beneficiat de concediu fără plata pentru creşterea copilului;
• se află în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată, aşa cum este aceasta definită de Legea nr. 53/2003 – codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
• au calitatea de doctorand, în condiţiile prevăzute de legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
• a efectuat sau efectuează serviciul militar pe bază de voluntariat, au fost concentraţi, mobilizaţi sau în prizonierat;
• frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „a doua şansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de ministerul educaţiei naționale si cercetării științifice, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
• se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ preuniversitar şi începerea, în acelaşi an calendaristic, a unei alte forme de învăţământ preuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere;
• se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, organizat potrivit legii, şi începerea învăţământului universitar, cursuri de zi, în acelaşi an calendaristic;
• se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ universitar, cursuri de zi, cu sau fără examen de licenţă sau de diplomă, şi începerea, în acelaşi an calendaristic, a unei alte forme de învăţământ universitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere;
• se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ universitar, la nivelul studiilor universitare de licenţă sau de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, cursuri de zi, şi începerea, în acelaşi an calendaristic, a unei alte forme de învăţământ universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă sau de master, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere;
• se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ postuniversitar, cursuri de zi, şi începerea, în acelaşi an calendaristic, a unei alte forme de învăţământ postuniversitar, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere;
• se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă sau de master şi postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, calculate începând cu data de 1 a lunii următoare finalizării studiilor;
• au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
• se află în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă organizat în prima sesiune, şi începerea primului rezidenţiat după absolvire.
VENITURI PROFESIONALE IMPOZABILE
VENITURI DIN SALARII – toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii;
• indemnizaţii din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial;
• Dacă pe perioada celor 12 luni solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de angajator pentru care nu se plătesc asigurări sociale, se va anexa la cererea de solicitare a indemnizației și o adeverință privind cuantumul acestora (în cazul în care sunt cumulate cu veniturile din salarii se va menționa acest lucru);
VENITURI DIN ACTIVITĂŢI INDEPENDENTE: veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
• Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, precum şi din practicarea unei meserii.
• Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
• Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provenite din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
VENITURI DIN ACTIVITĂŢI AGRICOLE, SILVICULTURĂ, PISCICULTURĂ: cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat; cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea; valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, începând cu data de 1 ianuarie 2008; studiul pădurilor și plantațiilor de arbori; creșterea, reproducerea și îmbunătățirea calitativă și cantitativă a populațiilor piscicole în apele naturale și în cele amenajate; selecția, furajarea, fluctuația populațiilor piscicole, exploatarea și reglementarea pescuitului, paza, importul de icre embrionate, lapți conservați sau pești.
• Pentru drepturile la alocaţie de stat pentru copii care se solicită în acelaşi timp cu dreptul de indemnizaţie pentru creşterea copilului/stimulent de inserție (în situația persoanelor care nu optează sa aplice la indemnizație pentru creșterea copilului), se va bifa pe formularul de Cerere-declaratie atât indemnizatia/stimulentul, cât și alocația (NU MAI ESTE NECESAR SA SE ÎNTOCMEASCĂ UN ALT DOSAR PENTRU ALOCATIE, PE ACEIASI CERERE SE SOLICITA AMBELE BENEFICII SOCIALE).
Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel depăşeşte de 8 ori cuantumul minim al unei indemnizaţii stabilite prin lege (8 x 1651 lei = 13.208 lei).
ÎN CAZUL SUPRAPUNERII NAŞTERILOR – situaţia în care persoana beneficiară naşte unul sau mai mulţi copii pe perioada acordării indemnizaţiei de creştere a copilului, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
• Pe perioada suprapunerii drepturilor, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 50 % DIN INDEMNIZAȚIA CUVENITĂ pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de al doilea, în baza unei noi cereri. Observație: cererea de solicitare a suplimentului pentru suprapunere nasteri se depune dupa nasterea celui de al 2-lea copil, dar nu mai tarziu de a implini primul copil a vârstei de 2 ani, respective 3 ani în cazul copilului cu handicap.
• În CAZUL SUPRAPUNERII NAȘTERILOR, ÎN VEDEREA ACCESĂRII INDEMNIZATIEI PENTRU CEL DE AL 2-LEA COPIL trebuie ca solicitantul sa depuna cerere de solicitare a indemnizatiei, insotita de documente justificative, în următorul TERMEN: 60 de zile înainte de a împlini primul copil vârsta de 2 ani, PÂNĂ cel târziu la data împlinirii primului copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
CONCEDIUL ŞI INDEMNIZAŢIA PENTRU CEL DE-AL DOILEA PĂRINTE
• În cazul în care ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei, dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă, astfel încât cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Dacă dreptul nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia se reduc cu doua luni.
Dacă celălalt părinte nu solicită dreptul, are obligaţia de a anunţa, în scris, la Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanța. În situația în care persoana îndreptățită nu anunță, concediul și indemnizația sau, după caz, acordarea stimulentului de inserție se reduc din oficiu cu 2 luni.
• Dacă celălat părinte va solicita dreptul, acesta va trebui să depună cererea şi actele justificative, în termen de 15 zile de la la data suspendării activitații. În cazul în care cererea si documentele justificative se depun peste acest termen, indemnizatia se va acorda de la data depunerii.
- Prevederile pentru concediul şi indemnizaţia pentru cel de-al doilea părinte nu se aplică în următoarele situaţii:
• -În cazul în care persoana îndreptăţită (părintele beneficiar) solicită numai acordarea stimulentului de inserţie.
• -Stimulentul de inserţie este solicitat de persoana îndreptăţită (părintele beneficiar) cu cel puţin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
TERMENE REFERITOARE LA ACORDAREA DREPTULUI LA INDEMNIZAŢIE PENTRU CREŞTEREA COPILULUI
• Dreptul se acordă:
• Începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile de la data naşterii copilului) şi s-a suspendat activitatea profesională, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 de zile de la acea data sau cu 30 de zile inainte de terminarea concediului de maternitate.
• Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului de maternitate (eleve/studente, tata – în cazul in care mama nu îndeplinește condițiile de acordare a indemnizației pentru creşterea copilului), dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 zile de la acea dată.
• Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de cel mult 60 zile de la acea dată.
• Depunerea dosarului, peste termenele prevăzute de lege, conduce la stabilirea dreptului începând cu data depunerii și înregistrării cererii, fără a mai fi luată în considerare data suspendării activităţii.
INDEMNIZAŢIA PENTRU CREŞTEREA COPILULUI (2-3 ANI) COPIL CU DIZABILITATE-CEREREA DE PRELUNGIRE A ICC-ULUI si documentele justificative SE DEPUNE DIRECT LA AJPIS cu cel puțin 30 de zile înainte de finalizarea concediului crestere și ingrijie copil. PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE, CONTACTATI AGENTIA JUDETEANA PENTRU PLATI SI INSPECTIE SOCIALA CONSTANTA PE NR. DE TELEFON: 0219309.
OBSERVAȚII:
În situaţia in care o persoana beneficiara de indemnizatie crestere copil realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi (maxim 11.968 lei, adică de 8 ori cuantumul minim al indemnizaţiei, respectiv 1496 lei), persoana îndreptăţită nu poate solicita stimulentul de inserţie. (VEZI art.12 din HG 52/2011)
Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită, cu respectarea condiţiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție.
Adresa primarii transfer persoane din alte judete
Adeverinta angajator Anexa 2 revizuita în mai 2021
OUG 111 / 2022 ICC modificata la 06.12.2022
Perioade asimilate ICC stimulent 17.05.2021 (HG 536 2021)
Adrese web utile:
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Ministerul Muncii și Justiției Sociale
VENIT MINIM DE INCLUZIUNE
CERERILE DE SOLICITARE A VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE, INSOTITE DE DOCUMENTE JUSTIFICATIVE, SE DEPUN, FIE LA SEDIUL INSTITUȚIEI, FIE ONLINE (prin transmiterea acestora catre adresa de e-mail: assist.sociala@primariacobadin.ro, între 01-15 ale lunii, de luni până vineri, în intervalul orar: 7.30.00-15.00.
Daca nu aveți posibilitatea să le depuneți online, vă așteptăm cu dosarul la sediul Primariei Cobadin, Compartiment Asistență Socială.
Venitul minim de incluziune este stabilit potrivit dispozițiilor din Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare și din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1154/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, precum și pentru prevenirea riscului săraciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educațe și se compune din una sau mai multe din urmatoarele categorii de ajutoare financiare:
–ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 366 lei/lună sau 533 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitatilor zilnice de viata;
–ajutor pentru familia cu copii– ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 930 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în varsta de pâna la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de săracie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.
Ajutoarele financiare componente ale venitului minim de incluziune și măsurile de asistență socială complementare, sunt:
- a) ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 366 lei/lună sau 533 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitatilor zilnice de viață;
- b) ajutor pentru familia cu copii – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 930 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii in vârstă de pana la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de sărăcie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație;
- c) stimulente – măsuri speciale de stimulare pentru participarea pe piața muncii, acordate în bani sau care reprezintă deduceri aplicate veniturilor persoanei;
- d) facilitati contributive – asigurarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fară plata contribuției de asigurari sociale de sănătate, în condițiile prevazute de art. 154 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare;
- e) alte drepturi complementare – transferuri financiare și/sau sprijin în natură, cu scopul de a facilita incluziunea socială și prevenirea riscului de excluziune socială, acordate beneficiarilor de venit minim de incluziune sau altor categorii aflate în situații deosebite, constând, dupa caz, în:
- plata asigurarii obligatorii a locuinței in conditiile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor împotriva cutremurelor, alunecarilor de teren și inundațiilor, republicată;
- acordarea de ajutoare comunitare și de urgență destinate sprijinirii familiei/persoanei singure pentru depășirea unor situații de dificultate temporară și prevenirea sau reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială;
- accesul la masuri de sprijin financiar pentru promovarea și susținerea frecventării cursurilor de învațământ, organizate în condițiile legii de catre beneficiarii venitului minim de incluziune;
- măsuri de stimulare a ocuparii prevazute de Legea nr. 76/2002
- privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, precum și alte masuri care să conducă la accesul persoanelor beneficiare de venit minim de incluziune la un loc de muncă;
- accesul la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate în vederea depășirii situatiilor de dificultate.
Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, solicitanții care au domiciliul ori reședinta sau, după caz, traiesc în municipiul Constanța, depun la Direcția generală de asistență socială Constanța, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetațenilor straini sau apatrizi, precum și al persoanelor fară adăpost.
Cererile, declarațiile și documentele depuse în vederea acordării venitului minim de incluziune se prelucrează în format electronic de către personalul din cadrul Compartimentului asistență socială Cobadin în cadrul aplicației informatice (SNIAS/aplicație VMI și pe baza documentelor justificative solicitate);
În situația în care există informații sau suspiciuni privind veridicitatea datelor cuprinse în cerere, primarul dispune efectuarea verificării in teren, în termen de maximum 5 zile de la data înregistrării cererii, la solicitanții semnalați de catre personalul din cadrul D.G.A.S. ( se utilizeaza fisa de verificare în teren)
În situația în care titularul dreptului sau oricare dintre membrii familiei acestuia refuză să furnizeze informațiile necesare pentru completarea fișei de verificare, se considera ca nu sunt îndeplinite condițiile de acordare a venitului minim de incluziune;
După finalizarea verificărilor, aprobarea sau respingerea solicitării dreptului la venitul minim de incluziune se face prin dispoziție a primarului.
ACTELE NECESARE VMI
(VENIT MINIM DE INCLUZIUNE)
Prevăzute de Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completările ulterioare si Norma de aplicare a legii (H.G. nr. 1154/2022)
DUPA CAZ, DOCUMENTELE NECESARE SUNT :
- Cerere-declaratie pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistență socială;
- Declarație ;
- Angajament plată;
- I. a titularului si a celorlalti membrii ai familiei;
- Certificat de nastere a pentru toți membrii familiei (majori si minori);
- Certificat de casatorie;
- Certificat de deces;
- Hotarare judecatoreasca prin care sotul/sotia este declarat(ă) disparut(ă);
- Hotarare judecatoreasca pri n care sotul/sotia este arestat(ă) preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
- Hotarare judecatoreasca privind obligatia legala de intretinere;
- Hotarare adoptie sau incredintare a minorului, sau plasament;
- Adeverinte de salariu net pentru persoanele incadrate in munca, din luna anterioara depunerii cererii (se vor menționa și tichetele de masă) ;
- Talonul de plata al ajutorului de somaj;
- Taloane sau adeverinte de pensie limita de varsta, pensie de urmas, pensie de handicap,pensie alimentara;
- Adeverinte de elev cu mentiunea « frecventeaza cursurile scolare de zi »;
- Adeverința eliberata de unitățile de învățământ prescolar pentru copiii inscrisi intr-o unitate de invatamant prescolar, conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Pentru persoanele din familie care nu mai urmează o forma de învățămănt, dovada studiilor finalizate (diplomă, adeverința eliberata de ultima unitate de invățământ pe care au frecventat-o);
- Pentru cei care dețin conturi curente și de economii, extras cont din ultima lună;
- Contract RADET/CONGAZ/alți furnizori încălzire, funcție de situație;
- Contract energie electrică
- Alte acte doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor realizate in luna anterioara depunerii cererii de catre titular si membrii familiei;
- Pentru solicitanții care optează pentru modalitatea de plata în cont bancar, scrisoare bancara pe numele solicitantului (titularului de cerere), din care sa rezulte : nume prenume, cont si banca ;
- Documentele justificative pentru obținerea dreptului la venitul minim de incluziune, pot fi prezentate în original (situație in care angajații DGAS fac copii la documente), copie legalizată sau copie simplă, în funcție de situația fiecărui beneficiar, atunci când, din motive tehnice, nu pot fi accesate bazele de date cu informațiile necesare verificărilor sau validărilor ori aceste informații nu fac obiectul constituirii unor baze de date.
SUPLIMENTAR, PRIMARIILE SOLICITA INFORMAȚII DE LA :
Aplicația PATRIMVEN -informații referitoare la bunurile mobile si imobile deținute de persoana singură/familia solicitantă (pentru toate persoanele majore din familie);
REGISTRUL AGRICOL de la locul nasterii -adeverinta privind terenuri arabile detinute si veniturile aferente (de la locul nasterii);
A.J.O.F.M .
DE LA PRIMĂRIA DE DOMICILIU A PERSOANELOR CARE AU DOMICILIU/RESEDINTA IN ALTA LOCALITATE – Adeverinta din care sa reiasa daca are/nu are stabilit dreptul la venit minim de incluziune prevăzut de Legea nr. 196/2016;
PENTRU INFORMAȚII SUPLIMENTARE, VA ÎNDRUMĂM SA NE CONTACTAȚI LA NUMĂRUL DE TELEFON: 0241855999.
Stabilirea dreptului la venit minim de incluziune se realizează ţinându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure, cuprinse în Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune.
NU SUNT ELIGIBILE SA BENEFICIEZE DE VENIT MINIM DE INCLUZIUNE, PERSOANELE SINGURE SAU FAMILIILE CARE DEȚIN UNUL SAU MAI MULTE DINTRE URMATOARELE BUNURI:
- Bunuri imobile
Cladiri, alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenuri situate in intravilan cu suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si 2.500 mp in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente
- Bunuri mobile
- Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice
- Autovehicul cu drept de circulatie pe drumurile publice cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitati
- Salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni, cu exceptia celor necesare pentru transport in cazul persoanelor care locuiesc in aria Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”
NOTA:
In situatia in care unul sau mai multe bunuri aflate in proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune este dat in inchiriere/arenda/concesiune, acest bun va fi luat in calcul pentru persoana/familia care il are in inchiriere/arenda/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua in calcul valoarea obtinuta in urma cedarii dreptului de folosinta a bunului.
Persoana sau familia care detine pe langa locuinta de domiciliu o cota-parte dintr-o alta cladire/spatiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de marimea cotei, daca prin aceasta posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.
- Depozite bancare
Cel putin unul dintre membrii familiei detine, in calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat.
Procedura de acordare a venitului minim de incluziune
Venitul minim de incluziune se acordă în baza unei cereri formulate de solicitant. Vor fi acceptate spre analiză și soluționare doar cererile depuse de persoane cu domiciliul legal/ reședință sau care locuiesc efectiv pe raza municipiului Constanța.
După depunerea cererii însoțite de documentele necesare, dosarul solicitantului va și preluat și analizat de către specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța. În urma analizei, dosarul va fi înaintat primarului pentru emiterea dispoziției de acordare sau respingere, conform fiecărui caz în parte. Solicitantului de VMI îi va fi comunicată dispozția primarului privind aprobarea sau respingerea acordării dreptului.
Alte beneficii acordate solicitanților de VMI
Pentru promovarea unei vieţi active şi a participării pe piaţa muncii, beneficiarii de venit minim de incluziune au dreptul la stimulente, după cum urmează:
- a) în situaţia în care unul sau mai mulţi membri ai familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare sau membrii familiei desfăşoară activităţi independente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 500 de lei/familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei;
- b) în situaţia în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni consecutive, acordarea ajutorului de incluziune se prelungeşte pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării.
Venituri si Cuantumuri :
- a) ajutor de incluziune – ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 366 lei/lună sau 533 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesitatilor zilnice de viata;
NR PERS | COEFIIENT DE ECHIVALENȚĂ | CUANTUM AJUTOR |
1 PERSOANA CU VARSTA PESTE 65 ANI | 1 | 533 |
1 PERSOANA CU VARSTA SUB 65 ANI | 1 | 366 |
2 PERSOANE | 1,5 | 549 |
3 PERSOANE | 2 | 732 |
4 PERSOANE | 2,5 | 915 |
5 PERSOANE | 3 | 1098 |
6 PERSOANE | 3,5 | 1281 |
7 PERSOANE | 4 | 1464 |
8 PERSOANE | 4,5 | 1647 |
9 PERSOANE | 5 | 1830 |
10 PERSOANE | 5,5 | 2013 |
- b) ajutor pentru familia cu copii- ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri situate sub nivelul de 930 lei/lună, care au în întreținere unul sau mai multi copii în varsta de pâna la 18 ani, în scopul prevenirii riscului de săracie a copilului și stimulării participării acestuia în sistemul de educație.
VMI CU 01.03.2025 CUANTUM VMI COMPONENTA AFC | ||
VENIT NET/MEMBRU | FAMILIE CU 2 PARINTI | FAMILIE CU 1 PARINTE |
FAMILIE | BIPARENTALĂ | MONOPARENTALA |
ÎNTRE 0 – 366 lei | 1 COPIL – 143 LEI | 1 COPIL – 161 LEI |
2 COPII – 286 LEI | 2 COPII – 320 LEI | |
3 COPII – 428 LEI | 3 COPII – 479 LEI | |
>= 4 COPII – 570 LEI | >= 4 COPII – 638 LEI | |
ÎNTRE 367- 930 lei | 1 COPIL – 115 LEI | 1 COPIL – 148 LEI |
2 COPII – 228 LEI | 2 COPII – 287 LEI | |
3 COPII – 341 LEI | 3 COPII – 432 LEI | |
>= 4 COPII – 452 LEI | >= 4 COPII – 572 LEI |
În cazul familiilor care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, ajutorul pentru familia cu copii se acordă în cuantumurile prevăzute , cu condiţia ca fiecare copil să fie înscris şi să frecventeze fără întrerupere o formă de organizare a învăţământului preuniversitar, respectiv învăţământ cu frecvenţă, prevăzută de Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale.
În situaţia în care unul dintre copii nu mai frecventează cursurile şcolare, acesta nu mai este luat în considerare nici la stabilirea venitului net lunar ajustat şi nici la stabilirea cuantumului ajutorului pentru familia cu copii.
Conform prevederilor art. 59 din Legea 196/2016, cu modificările și completările ulterioare, „(1)In cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de munca din familia respectiva are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, activitati sau lucrari de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de munca si a normelor de securitate si sanatate in munca. (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) familiile pentru care suma aferenta ajutorului social este de pana la 10 lei, respectiv 0,020 ISR. Pentru acestea, orele de munca se stabilesc trimestrial si se efectueaza in oricare dintre lunile trimestrului. „(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) familiile pentru care suma aferenta ajutorului social este de pana la 50 lei. Pentru acestea, orele de munca se stabilesc trimestrial si se efectueaza in oricare dintre lunile trimestrului.” (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) familiile pentru care suma aferenta ajutorului de incluziune este de pana la 50 de lei. Pentru acestea, orele de munca se stabilesc trimestrial si se efectueaza in oricare dintre lunile trimestrului.”
Durata timpului de munca prevazuta la art. 59 alin. (1) se calculeaza proportional cu cuantumul sumei acordate ca ajutor de incluziune, cu un tarif orar corespunzator salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la durata medie lunara a timpului de munca.
Numarul zilelor de lucru, limitate la norma lunara de 21,25, se stabileste prin impartirea orelor de munca calculate la 8 ore/zi. Fractiile se intregesc in plus.
Persoanele apte de munca care nu obtin venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau alta forma legala de angajare, si nici din activitati independente sau activitati agricole, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa se prezinte, ori de cate ori sunt solicitate de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca in a carei evidenta sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca, in vederea incadrarii in munca sau a participarii la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala, si de a face dovada, din 3 in 3 luni, ca si-au pastrat statutul de persoana in cautarea unui loc de munca si nu au refuzat un loc de munca oferit ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala. In cazul persoanelor singure si familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care consta exclusiv in supliment pentru locuire, obligatia nu se aplica.
Persoanele apte de munca care nu obtin venituri in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu sau alta forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole, asa cum sunt acestea definite de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa se prezinte, ori de cate ori sunt solicitate de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca in a carei evidenta sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca, in vederea incadrarii in munca sau a participarii la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala.
Verificarea conditiilor privind mentinerea statutului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, faptul ca nu au refuzat un loc de munca oferit ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala, se realizeaza de catre agentia teritoriala prin SNIAS sau, dupa caz, pe baza de liste de beneficiari.
In cazul persoanelor singure si familiilor beneficiare ale venitului minim de incluziune care consta exclusiv in ajutor pentru familia cu copii, obligatia DE A PRESTA MUNCĂ ÎN FOLOSUL COMUNITĂȚII nu se aplica.
In cazul familiilor beneficiare de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune, una dintre persoanele majore apte de munca din familia respectiva are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, activitati sau lucrari de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de munca si a normelor de securitate si sanatate in munca. Fac exceptie familiile pentru care suma aferenta ajutorului social este de pana la 10 lei, respectiv 0,020 ISR. Pentru acestea, orele de munca se stabilesc trimestrial si se efectueaza in oricare dintre lunile trimestrului. Fac exceptie și familiile pentru care suma aferenta ajutorului social este de pana la 50 lei. Pentru acestea, orele de munca se stabilesc trimestrial si se efectueaza in oricare dintre lunile trimestrului.”
Totodată, normele metodologice cuprind reglementări ce vizează modalitatea de aplicare a obligației de participare a beneficiarilor de ajutor la activitățile sezoniere pentru care operatorii economici solicită primarului persoane pentru efectuarea acestora. Concret, refuzul de a efectua activitățile sezoniere se va înregistra la nivelul beneficiarilor de lucrări, iar lista cu persoanele care nu au efectuat activitățile sezoniere se va comunica primarului de către beneficiarul lucrărilor în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni. Pe baza listei de mai sus, personalul serviciului public de asistență social identifică persoanele care au refuzat de două ori efectuarea.
Obligatiile familiilor/persoanelor singure care beneficiaza de VMI
- Sa depuneti la primarie, din 6 in 6 luni, declaratia pe propria raspundere, completata conform modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a legii.
- Sa comunicati primariei in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri si numarul membrilor familiei, in termen de maximum 10 zile de la data la care a intervenit modificarea.
- Solicitantii de VMI – componenta ajutor de incluziune, atat titularul dreptului, cat si membrii familiei sale apti de munca si care nu obtin venituri din orice forma legala de angajare si nici din activitati independente sau activitati agricole au obligatia:o de a urma masurile active prevazute de planul individualizat de mediere, stabilit de catre AJOFM odata cu inregistrarea acestora ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca;
- de a se prezenta, ori de cate ori sunt solicitate, la sediul AJOFM in a carei evidenta sunt inregistrate ca persoane in cautarea unui loc de munca, in vederea incadrarii in munca sau a participarii la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesional.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune, au obligatia sa presteze lunar, la solicitarea primarului, activitati sau lucrari de interes local, cu respectarea duratei normale a timpului de munca si a normelor de securitate si sanatate in munca. Efectuarea activitatilor si lucrarilor de interes local se realizeaza de o singura persoana apta de munca din familia beneficiara de ajutor de incluziune.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune in cuantum de pana la 50 lei/luna au obligatia de a presta trimestrial activitati sau lucrari de interes local, in oricare din lunile trimestrului, primarul stabilind orele de munca pentru trimestrul respectiv.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune, au obligatia sa efectueze activitati cu caracter ocazional, stabilite conform solicitarilor transmise primariei de catre persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care au nevoie de forta de munca.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutorde incluziune, au obligatia sa efectueze activitati specifice, prevazute de Legea nr. 111/2022, daca exista solicitari in acest sens.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutor de incluziune si care nu au un nivel de educatie scolara sau cunostintele necesare au obligatia sa parcurga cursurile programului educational „A doua sansa” reglementate prin ordin al ministrului educatiei.
- Solicitantii de VMI care primesc ajutorul pentru familia cu copii, in situatia in care unul sau mai multi din copiii aflati in intretinere urmeaza cursurile unei unitati de invatamant din strainatate, au obligatia de a prezenta la primarie, din 6 in 6 luni, documentul eliberat de unitatea de invatamant, in conditiile legislatiei statului respectiv, din care sa rezulte frecventarea de catre copii a cursurilor, precum si numarul absentelor inregistrate de acestia, in vederea stabilirii cuantumului ajutorului acordat.
- Titularul de VMI caruia i s-a suspendat dreptul (plata aferenta VMI integral sau a uneia din componentele sale), are obligatia ca, in termenul maxim de 3 luni prevazut de lege, sa faca dovada indeplinirii obligatiilor a caror nerespectare a constituit motivul deciziei de suspendare. In caz contrar, se va proceda la incetarea acordarii dreptului.
„VENIT MINIM DE INCLUZIUNE PENTRU CETATENI PROVENITI DIN ZONA CONFLICTULUI ARMAT DIN UCRAINA
În conformitate cu prevederile art. 17 din ORDONANTA DE URGENTA Nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin si asistenta umanitara de catre statul roman cetatenilor straini sau apatrizilor aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina:
Cetatenii straini aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, dupa expirarea perioadei in care primesc suma forfetara, precum si beneficiarii anteriori pot obtine, la cerere, venit minim de incluziune conform prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 196/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul în care minorul este insotit de un singur parinte ori de reprezentantul minorului se considera familie monoparentala. ÎN ACEASTA SITUAȚIE, pe langa documentele doveditoare prevazute la art. 29 din Legea nr. 196/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, parintele sau, dupa caz, reprezentantul minorului depune si declaratia pe propria raspundere (FORMULAR TIPIZAT ATASAT LA SFARSITUL PAGINII)
Prin derogare de la art. 19 alin. (1) din Legea nr. 196/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, la stabilirea dreptului la venitul minim de incluziune, in componenta familiei cu copii se iau in considerare si COPIII CARE AU CALITATEA DE AUDIENTI.
Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) si (3) din Legea nr. 196/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, la stabilirea dreptului la venitul minim de incluziune se iau in calcul veniturile realizate ori inregistrate pe teritoriul Romaniei, precum si bunurile detinute de persoanele prevazute la alin. (1) in proprietate, inchiriere, comodat ori alta forma de detinere pentru care pot fi prezentate documente doveditoare ori sunt inregistrate pe teritoriul Romaniei.
Plata venitului minim de incluziune se efectueaza dupa cum urmeaza:
- a) la domiciliu sau resedinta, pe baza de mandat postal, ori in cont bancar in cazul in care permisul de sedere temporara contine o adresa completa;
b) doar in cont bancar in cazul in care permisul de sedere temporara contine o adresa incompleta”.
Beneficiaza de VENIT MINIM DE INCLUZIUNE PERSOANA SINGURA/FAMILIA daca permisul/permisele de sedere temporara are/au inscrisa o adresa. Adresa prevazuta in permisul de sedere temporara se asimileaza domiciliului sau resedintei.
Formulare:
Cerere declaratie pe propria raspundere pentru acordarea unor drepturi de asistenta sociala
Declaratie venit rezultat din gospodarire
Legea 196 2016 venit minim de incluziune
Norme vmi hg 1154 2022 07.12.2023
Anexa 5 – Declaratie pe propria raspundere privind modificarile intervenite in componenta familiei
si/sau veniturile acesteia
Acord privind colectarea datelor personale
Titulari VMI si activități prestate:
Tabel privind titularii VMI – luna iunie 2025
Tabel privind titularii VMI – luna mai 2025
Tabel privind titularii VMI – luna aprilie 2025
Tabel privind titularii VMI – luna martie 2025
Tabel privind titularii VMI – luna februarie 2025
Tabel privind titularii VMI – luna ianuarie 2025
Tabel privind titularii VMI – luna decembrie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna noiembrie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna octombrie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna septembrie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna august 2024
Tabel privind titularii VMI – luna iulie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna iunie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna mai 2024
Tabel privind titularii VMI – luna aprilie 2024
Tabel privind titularii VMI – luna martie 2024
Documentatie:
Hotararea nr. 52/26.09.2018 – Regulament de organizare si functionare
Anunturi: