Istoric

Având în vedere descoperirile consemnate dar si elemente din istoria Dobrogei se poate considera ca pe teritoriul Cobadinului trebuie sa fi existat o asezare importanta de tip rural de epoca romana, dat fiind faptul ca localitatea se afla la raspântia unor importante drumuri antice si anume pe drumul Tropaeum Traiani ce trecea prin centrul Dobrogei, legând nordul provinciei romane, Moesia Inferior de Peninsula Balcanica si implicit de capitala Imperiului Roman. Se pare ca pe aceste locuri s-au stabilit conform uzantelor romane, soldati lasati la vatra, care erau improprietariti si deveneau cetateni romani având rolul de a opri navalirile popoarelor barbare ce puteau ameninta Imperiul Roman.

Prima atestare documentara a localitatii COBADIN o gasim pe harta statului major rus tiparita în anul 1838 care consemneaza printre localitatile pustiite pe linia Mangalia-Silistra si localitatea Cobadin sub numele de Kobadin.

Cel mai vechi document romanesc este o harta a unei mosii particulare care atesta numele localitatii ,, COBADIN’’ din anul 1884.

Evenimente istorice importante consemnate de istorie s-au desfasurat pe raza localitatii COBADIN, în perioada Primului Razboi Mondial, celui de-al doilea Razboi Mondial precum si evenimente cauzate de miscarea anticomunista din Dobrogea.

În cinstea fiilor satului care si-au pierdut viata în luptele pentru apararea Dobrogei în anul 1925 din contributia locuitorilor din Cobadin a fost ridicat un monument amplasat în centrul localitatii.