Localizare

Localitatea COBADIN se află în partea de sud a judeţului Constanţa , în podişul Cobadin, la o distanţă de 38 km de oraşul Constanţa şi la 17 km de oraşul Medgidia, întinzându-se pe o suprafaţă de 18.841 ha.

Comuna este situată în sud-estul extrem al Romaniei, justificându-se astfel caracteristicile continental-excesive ale climei cu influenţe în toate componentele mediului geografic. Localitatea este definită de urmatoarele coordonate geografice: paralela 44˚ 23’ latitudine nordică şi meridianul 28˚29’ longitudine estică.

Localitatea COBADIN se află în Dobrogea la distanţe aproape egale atât de Dunare cât şi de Marea Neagră (40 km).

Comuna are în componenţă satele: Viişoara, Negreşti şi Conacu. Se invecinează la nord cu comunele Peştera şi Ciocarlia, în est şi sud-est cu comuna Mereni şi în vest cu comuna Deleni iar în sud cu Independenţa şi Chirnogeni.

Relieful are un aspect tabular, cu altitudini cuprinse între 100-150m, ale cărui straturi orizontale sau larg bombate pe axul Medgidia-Dumbraveni, este alcătuit predominant din calcare cretacice şi sarmatiente aşezate pe un fundal precambrian şi acoperite de o patura groasă de 400m de loess cuaternar.

Clima este temperat-continentală, temperatura medie fiind de 11 grade C. Verile sunt calde şi secetoase, iar iernile sunt reci cu viscole puternice datorită curenţilor continentali reci din nord-vestul şi estul Europei. Valorile medii anuale ale temperaturilor maxime zilnice se situează aproape de 0 grade C şi în jurul valorii de 28 grade C vara.

Vegetaţia este formată în cea mai mare parte din stepă care ocupă 3/4 din suprafaţa Dobrogei, la care se adaugă suprafeţe de silvostepă şi pădurile de stejar. Silvostepa face trecerea spre etajul stejarului, creând o zonă de tranziţie.

Fauna cuprinde specii de rozătoare specifice stepei (popândăul, orbetele, hârciogul), la care se adaugă reptile de origine submediteraneană (şopârla dobrogeană, vipera cu corn, broasca ţestoasă).